fbpx

Viimeinen vuonna Luxemburg tuli ensimmäinen maa jossa on ilmainen joukkoliikenne. Tallinnassakin on ollut ilmainen joukkoliikenne asukkaille 2014 lähtien jos muistan oikein. Miksi muissa maissa ei ole ilmainen joukkoliikenne. Onko tämä hullu idea, taloudellisesti vai muuten? Onko mitään järkeä järjestä ilmainen joukkoliikenne maaseudulla?

Autoilu on kuntatalous ystävällinen vaihtoehto. Toimiva joukkoliikenne on asukas ystävällinen; kuka ei haluaisi auto joka ei tarvitse kuskata itse– joukkoliikenne on luksus. Ilmainen joukkoliikenne tekee tämä luksus autoiluillekin saataviksi. Ilmainen joukkoliikenne lisää joukkoliikenne käyttäjät ja tekee sen paremmaksi saatavaksi. Plussaksi vähentää autoilu ja sen päästöt.

Mielestäni joukkoliikenne luksus pitäisi olla saataville kaikille, auton omistus tai varallisuuden riippumatta. Ilmaisen joukkoliikenne on ainoa järkeä tapa saada tämä tavoitteen, mutta maaseudulla on vaikea saada riittävä käyttäjä määrä laskee päästöt ja taloudellisti järeästi.