fbpx

Vaaliohjelma 🗳️

Vaaliohjelma 2021-2025 Kemiönsaari. Klikkaa ’+’ jos haluat lue lisää aiheesta tai ’-’ jos haluat piilottaa aihe.

1. Vaikuttava varhaiskasvatus

Mahdollisuus maksuttomaan, osa-aikaiseen ja laadukkaaseen varhaiskasvatukseen tulee olla usealla lapsella, koska laadukas ja kaikille saavutettava varhaiskasvatus ehkäisee syrjäytymistä ja parantaa oppimistuloksia. Lisäksi olisi tarpeeksi mahdollisuuksia muun muassa kielikylpyihin. Varhaiskasvatusympäristöt ovat ryhmäkooltaan kohtuullisia, turvallisia, terveellisiä, ja liikkumiseen kannustavia.

2. Parasta peruskoulua

Koulutukseen taataan riittävät resurssit ja tukipalvelut. Jokainen lapsi ja nuori saa lähikoulustaan parasta mahdollista opetusta tavallisessa tai erikoisluokassa. Erilaisten oppijoiden tarpeet huomioidaan tarjoamalla kouluissa erityistä tukea sitä tarvitseville sekä haasteita nopeammin eteneville oppilaille. Mahdollistetaan pienet opetusryhmät ja oppimista tukevat, terveet opiskelu-tilat. Osaavien opettajien täydennyskoulutukseen tulee panostaa sekä on pidettävä huolta riittävistä sijaismäärä-rahoista ja tuntikehyksistä. Yhdessä kolmannen sektorin kanssa harrastuksia tulee tuoda enemmän osaksi koulujen iltapäivätoimintaa. 

3. Toinen aste ja ammatillista koulutusta

Ammatillisessa koulutuksessa pidetään kiinni lähopetuksesta ja työelämää tuodaan  koulutukseen mukaan lisäämällä yhteistyötä  yritysten kanssa esimerkiksi koulutus-sopimuksilla. Lukion kansainvälistymiseen on kannustettava esimerkiksi ystävyyskunta-suhteiden ja erilaisten vaihto-ohjelmien kautta.  Yhteistyöhön toisen asteen ja korkeakoulujen välillä kannustetaan– vaikka tiedelinjoja ja kurkistuskursseja yhdessä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa.

4. Tasavertaiset liikunta- ja harratusmahdollisuudet

Kaikenikäisille järjestettävät monipuoliset kulttuurin, liikunnan ja vapaa-ajan palvelut ovat parasta hyvinvoinnin edistämistä, jotka samalla tekevät kunnan houkuttelevaksi paikaksi työskennellä ja asua.  Lasten ja nuorten liikkumisen sekä hyvinvoinnin lisääminen  tulee näkyä  liikuntapalveluiden maksuissa ja avustuksissa siten, että lasten ja nuorten liikkuminen ja harrastaminen on mahdollisimman edullista.  Jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla mahdollisuus harrastaa. On tärkeää syventää kuntien ja urheiluseurojen välistä yhteistyötä, ja yksi keino tähän on ottaa käyttöön palveluseteleiden tavoin toimivat harrastesetelit. Kulttuuri- ja liikuntapalveluita pitää tuoda entistä enemmän myös koulujen ja oppilaitosten yhteyteen.  Kunnan liikuntapalveluissa pitää huomioida erilaisten urheilulajien harrastus- ja kilpailumahdollisuudet.  Liikuntapalveluiden ja omatoimisen liikunnan edistäminen kuuluu kaikille. 

5. Elävä kulttuurikunta

Kemiönsaaren tulee olla aktiivisesti uudistuva ja kehittyvä kulttuurikunta, joka tarjoaa asukkailleen elämyksiä ja iloa arkeen ja juhlaan. Taide-elämysten ja kulttuuripalvelujen saavutettavuus iästä ja varallisuudesta riippumatta on keskeinen päämäärä. Erilaiset kulttuuripalvelut on nähtävä kuntalaisten hyvinvoinnin olennaisena osana ja  tärkeänä vetovoimatekijänä. Kirjastojen ja museoiden toimintaedellytykset on turvattava ja niiden yhteistyötä kulttuurin vapaan kentän kanssa on entisestään vahvistettava. Vapaan kentän kulttuuritoimijoiden toimintaedellytykset pitää turvata.  Kirjastojen tulee vastata uuden ajan haasteisiin monipuolisina media- ja kulttuurikeskuksina sekä tapahtuma- ja kohtaamispaikkoina.  Mahdollisuuksia kulttuuri-harrastuksiin ylläpidetään monipuolisella taiteen perusopetuksella ja yhdistystoiminnalla. 

6. Nuorten Kemiönsaari

Nuorten kuulemista ja osallisuutta kunnan päätöksenteossa pitää lisätä. Selvitetään nuorisovaltuuston edustajien osallistuminen lautakuntien kokouksiin. Etsivän nuorisotyön resursseja tulee lisätä.  Nuorisotiloissa tulee pyrkiä kohti useampia kuntalaisia palvelevia monitoimitiloja kuitenkin huomioiden kaikkien käyttäjäryhmien erityistarpeet. Nuorisopalveluiden tulee elää joustavasti nuorten elämässä mukana: liikkuvat ja sähköiset palvelut, pop up -toiminta ja erilaiset nuorisovetoiset tilaisuudet ovat nykyajan nuorisopalveluita. 

7. Kuntasuunnittelu ja maankäyttö

Kunnassamme löytyy mahdollisuuksia tehdä etätöitä. Kunnan osa-aikaisia asukkaita tulisi houkutella vakituisiksi asukkaiksi. Jatketaan sisäänmuutto markkinointia ja asuntojen muuttamista kesäasunnoista ympärivuotisiksi asunnoiksi autetaan sujuvilla muutoksenhakuprosesseilla.

8. Veden- ja energiatuotanto

Kunnan hiilineutraalitavoitetta voisi saavuttaa muun muassa lisäämällä aurinkoenergiakäyttöä ja seuraamalla alan kehitystä. Kunta voisi tiedottaa kuntalaisia valitsemaan uusia energiansäilytys-muotoja, joilla voisi muun muassa ladata sähköautoja.

Kunnan tulisi selvittää mahdollisuuksia energiantuotantoon kunnan alueella. Kunnan tulisi auttaa kotitalouksia ja taloyhtiöitä siirtymään hiilivappaseen lämmitykseen eli korvaamaan öljyn, hiilen sekä turpeen puhtailla ja edullisilla ratkaisuilla.

Sähköautoilun mahdollisuuksia tulee lisätä kuntamme alueella. Vuonna 2030 mennessä, uusiutuvia tai päästöttömiä polttoaineita käyttävät ajoneuvot ovat kilpailukykyisempi vaihtoehto kuin fossiilisia polttoaineita käyttävät ajoneuvot. 

Kuntalaisen oma käyttäytyminen ja valinnat vaikuttavat sähkönkulutukseen. Kunnan omistamissa kiinteistöissä tulisi huomioida sähkönkulutus laitteita uusiessa sekä hiljaisen toiminnan kautena.

Kunta kannustaa kotitalouksia ja yrityksiä hyödyntämään sähkön markkinahinnan vaihteluita.

9. Ympäristö- ja luontovastuuta

Monimuotoinen luonto on ihmisenkin elämän edellytys. Luonnonläheisyys ja merellisyys ovat kuntamme itseisarvoja, jotka tulee huomioida kaikessa päätöksenteossa. Luonnonsuojelu ja ympäristövastuu edellyttävät kunnalta kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja sen kaikilla toimialoilla ja palvelualueilla.  Kunnan tavoite on olla hiilineutraali  vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteen saavuttamiseksi tulee ottaa käyttöön nykyaikaisia ja älykkäitä energiaratkaisuja ja liikkumisjärjestelmiä. Puisto- ja virkistysalueiden tulee palvella kaikkien asukkaiden tarpeita entistä monipuolisemmin, ja niiden kunnossapidosta sekä siisteydestä on pidettävä huolta. Luonnon monimuotoisuutta turvataan ylläpitämällä ja kehittämällä hyönteisille tärkeitä elinympäristöjä. Kunta voi tarjota aktiivista neuvontaa kotipihojensa kehittämiseen tässä tarkoituksessa.

10. Rakennustoimintaa

Kaavoitusprosessien nopeus on yksi kunnan elinvoimaisuuden ja dynaamisuuden mittari.Valitusten määrään voidaan vaikuttaa johdonmukaisella ja ennakoitavalla päätöksenteolla.  Kunnan tulee suhtautua ennakkoluulottomasti kumppanuussopimuksiin, jotka edistävät uusien työpaikkojen ja rakennuskohteiden syntymistä. Laaditaan täydennysrakentamiseen entistä kokonaisvaltaisempia suunnitelmia, joissa nähdään yhä pidemmälle tulevaisuuteen. Rakennetaan olemassa olevien kulkuväylien varrelle, ja luodaan uusia asumisvaihtoehtoja lähelle keskustaa hyvien julkisten kulkuyhteyksien varsille.  Sähköiset toimintamallit sujuvoittavat rakentamista lupakäsittelystä kaavoitukseen ja kuntalaisten osallistamiseen. Asumiseen vaihtoehtoja eri elämäntilanteisiin. Korjausrakentamisella voidaan tukea asumista omassa kodissa.

11. Sujuvat liikenneyhteydet

Sähköautoilla-, -busseilla ja -pyörillä liikkumista tehdään helpommaksi lisäämällä niiden latauspisteiden määrää. Myös yhteisöllisiä kulkumuotoja pitää kehittää ja lisätä, sillä tavoitteena on luoda moderni ja ajassa kehittyvä joukkoliikenteen kokonaisuus. Lisäksi Kemiönsaari tulee jatkossakin olla saavutettavissa useilla kulkumuodoilla. Kuntaliikenteeseen toteutetaan kokeilu, jossa kuukausimaksua vastaan saa käyttöönsä bussien lisäksi esimerkiksi tietyn määrän taksi-matkoja tai vuokra-auton viikonlopuksi. Helpottaisi sivukylillä asuvien mahdollisuuksia käyttää julkista liikennettä.  Selvitetään kuntapyörien käyttöönoton laajentamisen mahdollisuus (Kunnan pyöriä on ollut ainakin Villa Landessa).

12. Veroprosentti

Veroprosentti 18% ( vuonna 2021 on 19,75%) Kunnan alhainen veroprosentti voi olla houkutteleva tekijä sisäänmuutossa niin asukkaille kuin yrityksille.

13. Kiinnostava kunta kokonaisuutena

Kunnan keskuksissa tarvitaan palveluja ja houkuttelevia kivijalkakauppoja, omaleimaista ravintola- ja tapahtumakulttuuria sekä viihtyisiä ja kiinnostavia yhteisiä kohtaamispaikkoja. Erilaiset kunnanosat houkuttelevat uusia asukkaita. Luontoarvot, saavutettavuus ja yhteisöllisyys korostuvat asuinalueiden kehittämisessä. Tavoitteena on tarjota  monipuolisia asumis-mahdollisuuksia pientalorakentamisesta uudenlaisiin yhteisöasumisen muotoihin. Esteettömän uudisrakentamisen avulla huolehditaan siitä, että kuntalaiset voivat vaihtaa asuntoa tarpeen mukaan. Ekologisuus nostetaan ykköstavoitteeksi uusien asuinalueiden suunnittelussa.

14. Ikäystävällinen Kemiönsaari

Jokainen voi elää turvallista ja ihmisarvoista elämää kaikissa elämänvaiheissa. Kunnan on torjuttava ikäsyrjintää. Kunnassa huomioidaan senioreiden tarpeet arjessa, asumisessa, palveluissa ja ympäristössä. Vanheneva väestö huomioidaan kaikessa suunnittelussa ja päätöksenteossa.  Ikääntyvät ovat voimavara esimerkiksi vapaaehtoistoiminnassa. Heillä on näkökulmia ja kokemusta yhteiskunnalliseen keskusteluun, päätöksentekoon ja yrityselämään. Vanhuspalvelulain velvoittavuutta ja noudattamista kunnassa on vahvistettava. Omaishoitajia on  arvostettava ja tuettava takaamalla sopimukset ja heille kuuluvat vapaapäivät sekä terveystarkastukset Kunnan tulee tukea ja edistää eläkeläisyhdistysten toimintaedellytyksiä. Ikäihmisten osallisuuden lisääminen, kulttuuri- ja liikuntapalveluiden saatavuus ja liikkumisen helppous tukevat hyvinvointia. Kunnassa on oltava riittävästi kaikenikäisille sopivia lähiliikuntapaikkoja. Digitalisaatioon edetessä pitää kiinnittää huomiota ikääntyneiden tietoteknisiin taitoihin sekä tarjota opastusta ja koulutusta.

15. SOTE- palvelut

Sotepalveluita on uudistettava asiakaslähtöisesti ja yksilölliset tarpeet huomioiden sekä valinnanvapaus pitää turvata. Valinnanvapaus antaa ikääntyneille paremmat mahdollisuudet itse päättää, minkä toimijan, yrityksen tai yhteisön tuottamia palveluja he haluavat käyttää. Sotepalveluiden saatavuus kuntalaisen omalla äidinkielellä taattava. Sotepalveluiden yksityistäminen osana palveluita on kannatettavaa. Hoitajien työtaakkaa helpottamaan hoito- ja hoivatyötä helpottavia teknologioita.